Κυκλική Οικονομία

Ο Χαλκός και η Κυκλική Οικονομία

Η διάρκεια ζωής του χαλκού είναι απεριόριστη και δεν υπάρχει τελική φάση. Όταν εξορύσσεται, μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά και ξανά χωρίς απώλεια των ιδιοτήτων του. Ως εκ τούτου, ο χαλκός είναι ένα βιώσιμο υλικό που είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση της κυκλικής οικονομίας.

 

Παραγωγή

Η υπεύθυνη εξόρυξη και η επιτυχημένη ανακύκλωση συμβάλλουν στην αποδοτική χρήση των πόρων και κάνουν τον χαλκό βιώσιμο.

Το μετάλλευμα χαλκού που χρησιμοποιείται στην Ε.Ε. εισάγεται κυρίως από τη Χιλή, το Περού, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, αν και υπάρχει επίσης κάποια παραγωγή στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Η εξόρυξη χαλκού παρέχει πολλά πολύτιμα υποπροϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προηγμένες εφαρμογές υλικών, όπως κοβάλτιο, μολυβδαίνιο, ρήνιο, σελήνιο, τελούριο και στοιχεία σπάνιων γαιών, καθώς και ασήμι, βολφράμιο, χρυσός, μόλυβδος και ψευδάργυρος.

Χρήση

Ο χαλκός είναι το μέταλλο της ενεργειακής μετάβασης, τροφοδοτώντας πράσινες τεχνολογίες και συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας χρησιμοποιούν έως και 12 φορές περισσότερο χαλκό από τα συμβατικά συστήματα ισχύος. Ο χαλκός βελτιώνει επίσης την ενεργειακή απόδοση. Ένας τόνος χαλκού που χρησιμοποιείται σε περιστρεφόμενες μηχανές – όπως ένας ηλεκτροκινητήρας ή μια ανεμογεννήτρια – εξοικονομεί 7.500 τόνους εκπομπών CO2 καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του.

Η κατανάλωση χαλκού προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο από 40% έως το 2035. Εν μέρει με γνώμονα τις πράσινες τεχνολογίες – όπως η ηλιακή και αιολική ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα – η πρόσθετη ζήτηση θα καλυφθεί μέσω της εξόρυξης και της ανακύκλωσης.

Ανάκτηση

Ο χαλκός μπορεί να ανακυκλωθεί επανειλημμένα χωρίς απώλεια απόδοσης και η ανακύκλωση απαιτεί έως και 85% λιγότερη ενέργεια από την πρωτογενή παραγωγή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εξοικονομεί 40 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.

Η Ευρώπη έχει ήδη ηγετική θέση στον κόσμο όσον αφορά την ανακύκλωση χαλκού, με σχεδόν το 50% της ζήτησης χαλκού να καλύπτεται σήμερα από ανακυκλωμένο υλικό. Η βιομηχανία εργάζεται τώρα για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Ο κύκλος ζωής του χαλκού

Η βιομηχανία χαλκού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των βιομηχανιών που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της. Σήμερα, το ένα τρίτο της κατανάλωσης ενέργειας της σύγχρονης ευρωπαϊκής παραγωγής χαλκού χρησιμοποιείται για τη λειτουργία μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε απόκριση σε αιτήματα από τελικούς χρήστες και ρυθμιστικές αρχές – μαζί με τους στόχους, την έρευνα και την ανάλυση της αειφόρου ανάπτυξης της βιομηχανίας – η βιομηχανία χαλκού έχει πραγματοποιήσει λεπτομερείς αξιολογήσεις του κύκλου ζωής του χαλκού (LCA) σχετικά με την παραγωγή χαλκού και τα κορυφαία ημιτελή προϊόντα χαλκού (φύλλα, σωλήνες και σύρματα).