30 Εγκυκλοπαιδικά Στοιχεία που Καταξιώνουν Διαχρονικά τον Χαλκό

30 Εγκυκλοπαιδικά Στοιχεία που Καταξιώνουν Διαχρονικά τον Χαλκό
1. Κύπρος

Το όνομα του χαλκού το έδωσαν οι Ρωμαίοι. Τον αποκαλούσαν “aes cyprium” (μετάλλευμα από την Κύπρο), επειδή στην αρχαιότητα τα περισσότερα κοιτάσματα χαλκού προήλθαν από την Κύπρο. Η λέξη μετατράπηκε αργότερα σε “cuprum”, από την οποία έχουμε τη σύγχρονη αγγλική λέξη “copper”.

2. Το σύμβολο “Ankh” και το κλειδί της ζωής

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν το σύμβολο “Ankh” για να ορίσουν τη λέξη χαλκός στο ιερογλυφικό σύστημα. Το σύμβολο αυτό αντιπροσώπευε επίσης την αιώνια ζωή.

3. Μακροζωία

Σύμφωνα με αρχαιολόγους, σωλήνες χαλκού για την μεταφορά του νερού χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Αρχαία Αίγυπτο γύρω στο 2750 π.Χ. Στο κρατικό μουσείο του Βερολίνου υπάρχει ένα έκθεμα που προέρχεται από τον ναό που βρίσκεται κοντά στην πυραμίδα του Σαχούρ στο Abousir. Παρά την κακή κατάσταση του ναού, είναι γεγονός ότι ο σωλήνας χαλκού είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας του χαλκοσωλήνα.

4. Χαλκός και χρυσός

Ο καθαρός χρυσός είναι τόσο εύπλαστος που μπορείτε να τον διαμορφώσετε με τα χέρια σας, γι ‘αυτό και τα περισσότερα χρυσά κοσμήματα για να τα σκληρύνουν περιέχουν ένα κράμα χρυσού, αργύρου και χαλκού. Στην Ευρώπη, μέχρι τον 19ο αιώνα, απαγορεύτηκε η ανάμιξη του χρυσού με άλλα μέταλλα εκτός από το ασήμι και το χαλκό. Είναι γεγονός ότι ακόμη και ο χρυσός των είκοσι τεσσάρων καρατίων (η υψηλότερη καθαρότητα) περιέχει χαλκό!

5. Το άγαλμα της ελευθερίας

Το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη κατασκευάστηκε από Γάλλους τεχνίτες και χρειάστηκαν περισσότερους από 80 τόνους χαλκού, από τα ορυχεία χαλκού Visnes στο νησί Karmøy κοντά στο Stavanger στη Νορβηγία. Ο χαλκός ήταν μια προφανής επιλογή, λόγω του μεγάλου ταξιδιού που έπρεπε να γίνει από τη Γαλλία προς την Αμερική και της αντοχής του στο θαλάσσιο περιβάλλον. Από το 1886 το χάλκινο άγαλμα, προστατεύεται από τη διάβρωση χάρη στην πράσινη φυσική του πατίνα.

6. Αυτοκίνητα

Γενικά, ένα αυτοκίνητο μεσαίου μεγέθους περιέχει έως και 22,5 kg χαλκού. Αν τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα δεν ήταν κατασκευασμένα από χαλκό, δεν θα είχαμε τον έξυπνο κινητήρα, την αποτελεσματική αλλαγή των ταχυτήτων, τους καινοτόμους αισθητήρες ή το σύστημα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Όλο και πιο περίπλοκα, τα ηλεκτρικά συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων που απαιτούν όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και επομένως περισσότερο χαλκό.

7. Οι κύλινδροι της Νεκράς Θάλασσας

Ένας από τους διάσημους κυλίνδρους της Νεκράς Θάλασσας που βρέθηκαν στο Ισραήλ, γράφτηκε στον χαλκό αντί για τη συνηθέστερη εύθραυστη περγαμηνή. Ο κύλινδρος δεν αναφέρεται σε θρησκευτικά κείμενα, αλλά σε θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

8. Μαγειρικά σκεύη

Από τις μαρμελάδες των γιαγιάδων μας μέχρι τα σκεύη των αρχιμαγείρων που είναι παρασημοφορημένοι με αστέρια Michelin στα μεγαλύτερα εστιατόρια, τα χάλκινα σκεύη στην κουζίνα παραμένουν αξεπέραστα. Γιατί; Επειδή ο χαλκός παραμένει καλύτερος από οποιοδήποτε άλλο υλικό που χρησιμοποιείται στα μαγειρικά σκεύη, επειδή η θερμική του αγωγιμότητα εγγυάται μια συνεπή και σταθερή θερμοκρασία, περιορίζοντας τη θερμική αδράνεια.

9. Χειρουργική

Η εξαιρετική αγωγιμότητα του χαλκού τον καθιστά πολύ χρήσιμο στην ιατρική. Η επίστρωση του χαλκού στο νυστέρι του χειρουργού επιτρέπει τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος και συνεπώς, τη θέρμανση της λεπίδας, η οποία βοηθά στην καυτηρίαση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον έλεγχο της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια των εργασιών και στην αφαίρεση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη.

10. Εργαλεία που δεν παράγουν σπινθήρες

Τα εργαλεία από χαλκό και τα κράματά του δεν παράγουν σπινθήρες και επομένως χρησιμοποιούνται σε δυνητικά επικίνδυνες και εκρηκτικές περιοχές όπου μπορούν να αναφλέξουν πτητικά υλικά, χημικά ή αέρια. Τα χάλκινα εργαλεία, είναι επίσης μη μαγνητικά και ανθεκτικά στη διάβρωση.

11. Αντικεραυνική Προστασία

Κάθε χρόνο οι κεραυνοί χτυπούν πολλά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Τα αλεξικέραυνα από χαλκό χρησιμοποιούνται πολύ καιρό για την προστασία των κτιρίων. Ο χαλκός είναι ο ιδανικός αγωγός για την γείωση και για την πρόληψη των πυρκαγιών που προκαλούνται από κεραυνούς.

12. Πυρηνικά απόβλητα

Η εξαιρετική αντοχή του χαλκού στη διάβρωση είναι ανεκτίμητη σε πολλά αφιλόξενα περιβάλλοντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Σουηδία – ανοίγοντας τον δρόμο για τη μακροπρόθεσμη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων – αποφάσισε να αποθηκεύσει τα πυρηνικά απόβλητα σε νέους τύπους χάλκινων δοχείων χωρίς οξυγόνο, με πάχος τοιχώματος πέντε εκατοστών. Τα κάνιστρα αυτά θα παραμείνουν αποτελεσματικά για εκατό χιλιάδες χρόνια, αλλά αναμένεται να διαρκέσουν πέντε φορές περισσότερο.

13. Επιταχυντής Αδρονίων

Αυτή είναι μία από τις πιο θεαματικές και φουτουριστικές εφαρμογές: η μήτρα των υπεραγωγών που χρησιμοποιείται από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN είναι κατασκευασμένη από χαλκό. Είναι ο μεγαλύτερος επιταχυντής στον κόσμο, βρίσκεται ανάμεσα στην Ελβετία και τη Γαλλία.

14. Τυπωμένα κυκλώματα

Οι παραδοσιακές, πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων για τα ηλεκτρονικά προϊόντα, κατασκευαζόντουσαν με την ελασματοποίηση ενός φύλλου χαλκού σε ένα εύκαμπτο φιλμ που χαράζοντας το αφαιρούσαν ένα μεγάλο μέρος του χαλκού, αφήνοντας μόνο λεπτές γραμμές που θα μεταφέρουν το ρεύμα. Μια νέα μέθοδος χρησιμοποιεί την τεχνολογία inkjet για την εναπόθεση των λεπτών γραμμών χαλκού στο κύκλωμα, εξαλείφοντας την σπατάλη του χαλκού και καθιστώντας τα κυκλώματα οικονομικότερα στην παραγωγή τους.

15. Ο Κολοσσός της Ρόδου

Ο Κολοσσός της Ρόδου – ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου – χτίστηκε τον τρίτο αιώνα π.Χ. από τον μπρούντζο (κράμα χαλκού και κασσίτερου) που ανακτήθηκε από τα κατασχεθέντα πολεμικά εργαλεία. Ο Κολοσσός καταστράφηκε από σεισμό περίπου 50 χρόνια αργότερα και ο μπρούντζος συλλέχτηκε και πουλήθηκε σε κομμάτια: Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η ανακύκλωση του χαλκού γίνεται από την αρχαιότητα!

16. Ζωγραφική

Από τις αρχές του 16ου αιώνα, οι ευρωπαίοι καλλιτέχνες συχνά ζωγράφιζαν σε φύλλα χαλκού. Μεταξύ των πιο γνωστών καλλιτεχνών όλων των εποχών: Leonardo da Vinci, Jan Brueghel, El Greco και Rembrandt. Είχαν παρατηρήσει ότι ο χαλκός παρείχε μια ομαλή και σταθερή επιφάνεια πάνω στην οποία το χρώμα κρατούσε πολύ καλά παρέχοντας παράλληλα εξαιρετικά αποτελέσματα.

17.Τρένα υψηλής ταχύτητας

Κάθε τρένο υψηλής ταχύτητας έχει περίπου 20 τόνους εξαρτημάτων που περιέχουν χαλκό, κυρίως στους μετασχηματιστές τάσης και στους κινητήρες κίνησης. Οι παντογράφοι των τρένων υψηλής ταχύτητας, αναπτύσσουν τεράστιες δυνάμεις στα συστήματα ηλεκτρικής καλωδίωσης που τροφοδοτούν με ρεύμα (αλυσοειδή γραμμή επαφής). Λόγω της αυξανόμενης ταχύτητας των αμαξοστοιχιών, έχουν δημιουργηθεί ειδικά κράματα χαλκού για να διατηρηθεί αυτή η απαραίτητη επαφή.

18. Ανεμογεννήτριες

Τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στις θάλασσες της Βόρειας και Βαλτικής Θάλασσας περιέχουν μέχρι και 30 τόνους χαλκού ανά στρόβιλο στις γεννήτριες δακτυλίων τους. Κατά τη διάρκεια ενός έτους, ένας τόνος χαλκού σε μια ανεμογεννήτρια μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερο από 150 φορές την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα CO2 που παράγεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

19. Πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τα συστατικά τους και ο χαλκός είναι υπεύθυνος για την προέλευση όλων των αποχρώσεων του μπλε. Με την εισαγωγή χημικών ουσιών και διαφορετικών μετάλλων σε μικροσκοπικά σωματίδια, μπορούν να δημιουργηθούν όλα τα είδη των χρωμάτων στα πυροτεχνήματα. Όταν τα πυροτεχνήματα πυροδοτούνται, τα σωματίδια του μετάλλου αρχίζουν να οξειδώνονται, δημιουργώντας τη θερμότητα που απαιτείται για να διεγερθούν τα σωματίδια των μετάλλων ώστε να εκπέμπουν φως και χρώμα.

20. Ανακύκλωση

Εκτιμάται ότι το 65% του συνολικού χαλκού που είχε εξορυχθεί, από την πρώτη του χρήση εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ή να είναι διαθέσιμο για χρήση. Αν και έχει ανακυκλωθεί ξανά και ξανά, θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στο μέλλον για μια νέα χρήση. Η ικανότητα του χαλκού να ανακυκλώνεται επανειλημμένα χωρίς απώλειες στην απόδοση – είναι ένα πρωτογενές και διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο. Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 50% της ευρωπαϊκής ζήτησης χαλκού ικανοποιείται από την ανακύκλωση.

21. Ναυτικό

Τα ιστιοφόρα πλοία του 19ου αιώνα μετέφεραν προϊόντα όπως το μαλλί και το τσάι από την Ευρώπη στην Άπω Ανατολή. Η επιχάλκωση των ύφαλων του πλοίου είναι μια πρακτική που εισήχθη τον 18ο αιώνα, από το βρετανικό βασιλικό ναυτικό, ώστε να εμποδίσουν την προσκόλληση των διάφορων φυκιών, οστράκων, αλγών και άλλων θαλάσσιων μικροοργανισμών στις επιφάνειες των ιστιοφόρων, που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της ταχύτητας πλεύσης του ιστιοφόρου. Σήμερα, τα κράματα χαλκού χρησιμοποιούνται για την προστασία των ιχθυοτροφικών εγκαταστάσεων, των υπεράκτιων πλατφορμών, στα ύφαλα των πλοίων, των υπεράκτιων σωληνώσεων και των μονάδων αφαλάτωσης.

22. Γεωγραφικό μήκος

Τον 18ο αιώνα, ο ωρολογοποιός Τζον Χάρρισον εφηύρε το ναυτικό χρονόμετρο και έγινε διάσημος, επειδή η λειτουργία του επέτρεψε να προσδιορίσει με ακρίβεια το γεωγραφικό μήκος στην θάλασσα. Αυτές οι καινοτομίες δεν θα ήταν εφικτές χωρίς την σημαντική χρήση των δύο κραμάτων χαλκού: του ορείχαλκου και του μπρούντζου.

23. Νομίσματα

Ο χαλκός έχει μακρά ιστορία χρήσεως στα νομίσματα, συνεχίζει ακόμη και σήμερα στα κέρματα του ευρώ. Αυτά περιέχουν διάφορα κράματα χαλκού, όπως το σκανδιναβικό χρυσό, ένα κράμα ειδικά σχεδιασμένο για το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα. Με τον καιρό, ο χαλκός έχει αντικαταστήσει σταδιακά το χρυσό και το ασήμι ως το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μέταλλο στα νομίσματα.

24. Μαγνητικά Πεδία

Ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μαγνητικού πεδίου 91,4 Tesla καταγράφηκε στις 22 Ιουνίου 2011 στο Κέντρο Helmholtz στη Dresden-Rossendorf, Γερμανία. Για το σκοπό αυτό κατασκεύασαν δύο ενισχυμένα πηνία χάλκινου σύρματος 200 kg.

25. Κράματα

Προκειμένου να ενισχυθούν οι φυσικές του ιδιότητες, ο καθαρός χαλκός μπορεί να αναμειχθεί με άλλα μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο κασσίτερος, το νικέλιο, το αργίλιο, ο χρυσός, το ασήμι και το μαγγάνιο. Τα κράματα χαλκού, τα οποία χρονολογούνται από την αρχή του πολιτισμού, χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές σύγχρονες εφαρμογές. Δύο από τα καλύτερα γνωστά κράματα είναι ο μπρούντζος (κράμα χαλκού και κασσίτερου) και ο ορείχαλκος (κράμα χαλκού και ψευδαργύρου).

26. Απαραίτητο Ιχνοστοιχείο

Ο χαλκός, μαζί με τον σίδηρο και τον ψευδάργυρο, αποτελούν το τρίο των ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία μας. Ο χαλκός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας από την ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι το γήρας. Χρειαζόμαστε χαλκό για τον σχηματισμό αιμοσφαιρίνης, για να διατηρήσουμε μια υγιή καρδιά, για να σταθεροποιήσουμε το κολλαγόνο ή για τους συνδετικούς ιστούς. Ο χαλκός είναι επίσης απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και για την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων, καθώς και για την υγιή διατήρηση των οστών και των δοντιών.

27. Τρόφιμα πλούσια σε χαλκό

Μια ισορροπημένη διατροφή απαιτεί μια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη περίπου 1 mg χαλκού. Ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χαλκό, όπως είναι τα καρύδια, οι σπόροι, τα ρεβίθια, το συκώτι και τα στρείδια. Τα τρόφιμα όπως, τα δημητριακά, το κρέας και τα ψάρια, περιέχουν γενικά αρκετό χαλκό, για να παρέχουν μέχρι και το 50% της απαιτούμενης πρόσληψης σε χαλκό. Επίσης, υπάρχουν μερικές απροσδόκητες και ευχάριστες σημαντικές πηγές σε χαλκό όπως είναι το κακάο, παρέχοντας μας, μια εξαιρετική έγκυρη επιστημονική δικαιολογία, για να τρώμε σοκολάτα!

28. Υγιεινός

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χαλκού στην απολύμανση του περιβάλλοντος από τα παθογόνα βακτήρια, τους μύκητες και τους ιούς. O χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές εφαρμογές στον τομέα της υγείας, στην επεξεργασία τροφίμων, στον κλιματισμό και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

29. Πόσιμο νερό

Μελέτες σε συστήματα πόσιμου νερού επιβεβαίωσαν ότι οι χάλκινοι σωλήνες μειώνουν το βιοφίλμ (ένα στρώμα μικροοργανισμών που σχηματίζεται μέσα στους αγωγούς νερού) και τον σχηματισμό και την ανάπτυξη βακτηρίων.

30. Ιατρική

Μέχρι τον 19ο αιώνα, τα μικρόβια ήταν άγνωστα, αλλά οι υγιεινές ιδιότητες του χαλκού ήταν ήδη γνωστές από την εμπειρία και τη παράδοση. Οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν ενώσεις χαλκού για τη θεραπεία ασθενειών και για τη διατήρηση ενός υγιεινού περιβάλλοντος. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν χαλκό για να αποστειρώνουν το πόσιμο νερό και στην θεραπεία των πληγών. Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε τις ανοικτές πληγές και τους ερεθισμούς του δέρματος με χαλκό. Οι Ρωμαίοι είχαν εντοπίσει τις πολλαπλές χρήσεις του χαλκού στην ιατρική για να θεραπεύουν τις διάφορες ασθένειες. Οι Αζτέκοι αντιμετώπιζαν τον πονόλαιμο με χαλκό, ενώ στην Περσία και την Ινδία έβραζαν τον χαλκό και τον χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία, των μολύνσεων των ματιών και των πληγών.