Δίκτυα Σωληνώσεων

Δίκτυα Σωληνώσεων

Ο χαλκός είναι το ιδανικό υλικό για τους σωλήνες, στα υδραυλικά,  στην θέρμανση, στο φυσικό αέριο και την πυρασφάλεια.

Ο χαλκός είναι ίσως το υλικό που χρησιμοποιείται περισσότερο, για υδραυλικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

Αυτά είναι τα κύρια οφέλη των χαλκοσωλήνων :

Αξιόπιστοι και δοκιμασμένοι στο χρόνο: ο χαλκός μεταφέρει το νερό χιλιάδες χρόνια : η πρώτη γνωστή εγκατάσταση ήταν σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό ναό, σχεδόν 5.000 χρόνια πριν.

Υψηλές αντοχές: Αντέχει σε ακραίες υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και πιέσεις και μπορεί να εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη θερμοκρασία και το οξυγόνο του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Πολλαπλών εφαρμογών: Οι χαλκοσωλήνες χρησιμοποιούνται από πολλές υπηρεσίες: πόσιμο νερό, θέρμανση (παραδοσιακή και ακτινοβόλο), φυσικό αέριο , ιατρικά αέρια , συστήματα ηλιακής ενέργειας, ψεκαστήρες πυρκαγιάς και συστήματα κλιματισμού. Πληροί τις απαιτήσεις της ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και πιέσεων.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Χάρη στην εξαιρετική θερμική του αγωγιμότητα, ο χαλκός είναι το καλύτερο υλικό για ανταλλαγή θερμότητας (ή για κρύα υγρά).  Γι αυτό η πιο αποτελεσματική ακτινοβόλο θέρμανση έχει κυκλώματα σωλήνων από χαλκό.

Υγιεινοί: Ο χαλκός είναι ένα εξαιρετικό υλικό σωλήνων για εγκαταστάσεις, καταπολεμώντας την συσσώρευση μικροβίων και βακτηρίων, όπως η Legionella.

Ανακυκλώσιμοι: Σε περιπτώσεις κατεδάφισης ή ανακαίνισης, οι χαλκοσωλήνες μπορούν 100% να ανακυκλωθούν χωρίς απώλεια των επιδόσεών τους. Έτσι, ο όγκος των αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής δεν αυξάνεται και έτσι δεν εκμεταλλεύονται περισσότερο τις πηγές του ορυχείου.

Υγεία: Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από 99,99% χαλκό και η σύνθεσή τους αυτή δεν αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου και δεν περιέχει πρόσθετα, πτητικές οργανικές ενώσεις ή χρωστικές ουσίες. ​ Επί πλέον, είναι το υλικό της επιλογής για τη μεταφορά των ιατρικών αερίων – όπως το καθαρό οξυγόνο – σε νοσοκομεία .

Όμορφοι: Οι χαλκοσωλήνες μπορούν να τοποθετηθούν στην εξωτερική πλευρά του τοίχου και χάρη στην ελκυστική τους εμφάνιση, μπορούν ακόμη να αξιοποιηθούν για να κάνουν όμορφα τα σώματα (καλοριφέρ) τοίχου.

Ευέλικτοι: Οι χαλκοσωλήνες και τα εξαρτήματά τους ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα.  Είναι διαθέσιμοι σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές και τα εξαρτήματα στα συστήματα σωληνώσεων είναι ανταλλάξιμα,  όποιος κι αν είναι ο παραγωγός.

Πόσιμο νερό

Ο χαλκός έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του πόσιμου νερού: οι υγιεινές ιδιότητές του μπορούν να αγωνιστούν  και να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, που έρχονται σε επαφή με την εσωτερική επιφάνεια του, όπως Legionella pneumophila.  Αυτό βοηθά το πόσιμο νερό να είναι υγιές.  Διάφορες ερευνητικές εργασίες έχουν αποδείξει αυτό το όφελος του χαλκού και μερικά νοσοκομεία έχουν αποφασίσει να εγκαταστήσουν χαλκοσωλήνες για τα πόσιμα σύστηματα σωληνώσεών τους, για την προστασία της υγείας των ασθενών τους.  Επιπλέον, ο χαλκοσωλήνας μπορεί να απελευθερώσει μόνο ιόντα χαλκού σε νερό, τα οποία είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό του οργανισμού μας: το νερό που πίνουμε και χρησιμοποιούμε δεν περιέχουν πρόσθετα, χρωστικές ουσίες, πτητικές οργανικές ενώσεις ή άλλες συνθετικές ενώσεις.

Θέρμανση

Ο χαλκός είναι το υλικό της επιλογής για εγκαταστάσεις θέρμανσης, χάριν της αξιοπιστίας και της ασφάλειάς του.  Τήκεται στους 1083 ° C: επομένως, το ζεστό νερό ή ο ατμός δεν μαλακώνει ή αλλάζει το σχήμα του σωλήνα, η υψηλή θερμοκρασία δεν συντομεύσει τη διάρκεια ζωής του σωλήνα και συνεπώς την διάρκεια ζωής της εγκατάστασης.  Επιπλέον, ο χαλκός έχει εξαιρετική θερμική αγωγιμότητα και για το λόγο αυτό, είναι το πιο αποτελεσματικό υλικό για τα συστήματα που ανταλάσσουν θερμότητα.  Για παράδειγμα, με υποδαπέδια ή υποτοίχια ακτινοβόλο θέρμανση: συστήματα φτιαγμένα με χαλκό έχουν μικρότερες διαδρομές σωληνώσεων σε σύγκριση με τα πλαστικά συστήματα, πράγμα που σημαίνει μικρότερη απώλεια ενέργειας και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για τις αντλίες κυκλοφορίας.

Η μεταφορά φυσικού αερίου

Ο χαλκοσωλήνας για το φυσικό αέριο μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν παντού: εσωτερικά και εξωτερικά, ενσωματωμένος, στο έδαφος ή σε ειδικές κατασκευές, διότι πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας για αυτό το είδος της εγκατάστασης.  Το κόκκινο μέταλλο δεν είναι διαπερατό σε αέρια και αέρα, έτσι ώστε καμία διαρροή ή μόλυνση από το εξωτερικό δεν είναι πιθανή, το οξυγόνο, η υπεριώδης ακτινοβολία και θερμοκρασία δεν μειώνουν τις μηχανικές του ιδιότητες.  Σε όλη την Ευρώπη, οι χαλκοσωλήνες επιτρέπονται από τα πρότυπα, οι σχεδιαστές και οι εγκαταστάτες βασίζονται σε αυτό, γνωρίζοντας ότι είναι άφλεκτοι και δεν επεκτείνουν την πυρκαγιά (κατηγορία Α1 αντίδρασης στη φωτιά), παρέχοντας επίσης  στεγανές ενώσεις για χρήση φυσικού αερίου.