ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ 2018 | Σχεδιασμός και βιωσιμότητα

ΒΡΑΒΕΙΑ ΧΑΛΚΟΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ 2018 | Σχεδιασμός και βιωσιμότητα

 

Ο 7ος διεθνής διαγωνισμός «Χαλκός και σπίτι 2018», ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 διαγωνιζόμενων έργων από όλη την Ευρώπη, καθώς και από μη ευρωπαϊκά κράτη όπως η Κορέα, η Κίνα και η Χιλή: Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από εγκεκριμένη κριτική επιτροπή επαγγελματιών, αποτελούμενη από τους Massimo Curzi, αρχιτέκτονας, Matteo Ragni, σχεδιαστής και τον Marco Romanelli, αρχιτέκτονας και κριτικός σχεδίου.

Αυτό το έτος ειδικότερα, στο «Χαλκός και σπίτι» γιόρτασαν
τη συμβολή του χαλκού στην κατασκευή ενός βιώσιμου μέλλοντος, προσκαλώντας τους νέους δημιουργούς να σχεδιάσουν αντικείμενα που συνδυάζουν την λειτουργικότητα και την ομορφιά, δίνοντας έμφαση στις ιδιότητες του χαλκού όπως την ηλεκτρική και τη θερμική αγωγιμότητα, τη δύναμη και την ευελιξία, καθώς επίσης την ανακυκλωσιμότητα και την φυσική κομψότητα, που ιστορικά εκτιμάται πάντα.

Η τελετή απονομής βραβείων για το «Χαλκός και Σπίτι» πραγματοποιήθηκε στα υψηλού κύρους γραφεία του Salvioni Durini Milano.

Κατηγορία: Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές

1η θέση:

Designer: Cornelius Comanns (Germania)
Progetto: “Kink”

Σχεδιαστής: Cornelius Comanns (Γερμανία)
Έργο: ‘Kink’

Σχόλιο: Μέσω μιας απλής κίνησης για την κάμψη ενός σωλήνα, ο σχεδιαστής επιτυγχάνει ένα εξαιρετικά εκφραστικό αποτέλεσμα από τυπικής απόψεως, ενώ παράλληλα είναι προσεκτικός όσον αφορά τη λειτουργικότητα. Το τσάκισμα, που συνήθως θεωρείται ελάττωμα, εδώ αξιώνεται με θετική χροιά, σύμφωνα με τα μαθήματα του Angelo Mangiarotti και του Lorenzo Damiani, με το απρόβλεπτο, εξασφαλίζεις στο αντικείμενο, μια (ελεγχόμενη) ποικιλία διαφορετικών μορφών.

Copper and home competition, kink by comanns

Copper and the home 2018 competition, Kink, by Comanns

2η θέση:

Σχεδιαστής: Luca Ladiana (Italy)
Έργο: ‘Imbuto’

Σχόλιο: Σύμφωνα με τη σύγχρονη πραγματικότητα, το έργο «Imbuto» προτείνει ένα κιτ λύσεων για ένα είδος αγγείου με ένα λουλούδι: ένα ανθοδοχείο soliflor (όταν η χοάνη είναι μέσα στο γυαλί) ή ένα μεγάλο ευρύχωρο αγγείο. Ο χάλκινος δίσκος, εκτός του ότι είναι ένα αισθητικό στοιχείο, προστατεύει τις επιφάνειες στήριξης.

Copper and the home 2018 competition - Imbuto, by Luca Ladiana

Ειδικές Διακρίσεις Μνείες:

Σχεδιαστής: Paulina Krystyna Sobczyk (Πολωνία)
Έργο: ‘Balance’

Σχόλιο: Τα ‘Balance’ φωτιστικά δαπέδου, ερμηνεύουν με κομψότητα τη σύγχρονη τάση των φωτιστικών, να μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε γλυπτά.

Copper and the home 2018 competition - Balance, by Paulina Krystyna Sobczyc

 

Σχεδιαστής: Carolina Martinelli και Vittorio Venezia (Ιταλία)
Έργο: ‘Fili Scoperti’

Σχόλιο: Το φωτιστικό οροφής ‘Fili Scoperti’, όπως υποδηλώνει το όνομά του «ανακάλυψε τα σύρματα», στοχεύει να μεταμορφώσει σε ποίηση το πιο διαδεδομένο στοιχείο στο σχεδιασμό των φωτιστικών το σύρμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το λατρεμένο σύρμα χαλκού, το οποίο είναι συνήθως επικαλυμμένο για να μεταφέρει με χαμηλή τάση το ρεύμα στο φωτιστικό.

Copper and the home 2018 competition - Fili scoperti, by Martinelli & Venezia

 

Σχεδιαστής: Andrea Brugnera (Ιταλία)
Έργο: ‘Jijji’

Σχόλιο: Το Jijji δημιουργεί μια φόρμα για ένα αντικείμενο κοινής χρήσης τα καλοκαιρινά βράδια: το εντομοαπωθητικό. Τοποθετημένο σε μια σβούρα, μετατρέπεται σε ένα παιχνιδιάρικο στοιχείο, και δεν εξαρτάται από την λειτουργική του ανάλυση να καταλάβει κάποιος, ότι η κοίλη λαβή του λειτουργεί ως καμινάδα.

Copper and the home 2018 competition - jijji, by Andrea Brugnera

Κατηγορία: Σπουδαστές

1η θέση:

Σπουδαστές: Claudia Ragnelli και Valeria De Angelis (Ιταλία)
Έργο: ‘CU Vietato non toccare’

Σχόλιο: Μέσα από την καλλιτεχνική αναφορά στην ποίηση του Bruno Munari (1907, Ιταλός καλλιτέχνης, σχεδιαστής και εφευρέτης), οι συγγραφείς σχεδιάζουν ένα βιβλίο αντικειμένων, μέσω του οποίου παίζοντας τα παιδιά, μπορούν να καταλάβουν και να βιώσουν τις ιδιότητες του χαλκού. Το βιβλίο, όταν χρησιμοποιείται και ερμηνεύεται από κάθε παιδί, θα γίνει το ίδιο αντικείμενο σχεδιασμού.

Copper and the home 2018 competition - CU Vietato non toccare, by Ragnelli & De Angelis

Copper and the home 2018 competition- CU Vietato non toccare, by Ragnelli & De Angelis

Ειδικές Διακρίσεις Μνείες:

Σπουδαστές: Charlotte Martine Stephanie Putois και Ludovic Grégory Lézandron (Γαλλία)
Έργο: ‘Anknaes’

Σχόλιο: Το «Anknaes» αποτελείται από τρεις δίσκους, που χαρακτηρίζονται από ένα ευχάριστο οργανικό σχήμα, το οποίο, όταν δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να στοιβάζεται για να δημιουργήσει γλυπτά αντικείμενα.

Copper and the home 2018 competition- Anknaes, by Putois & Lèzandron

 

Σπουδαστές: Magdalena Zawiazalec και Bartosz Brylewski (Πολωνία)
Έργο: ‘Copper Knife’

Σχόλιο: Παίζοντας στο όριο, όπου το αντικείμενο συναντά το στολίδι, το «Copper Knife» διαμορφώνεται ως νέα και καινοτόμος τυπολογία.

Copper and the home 2018 competition- Copper knife, by Zawiazalec & Brylewski