Κατασκευή Νομισμάτων

Κατασκευή Νομισμάτων

Ο χαλκός έχει παίξει έναν βασικό ρόλο στην ιστορία των νομισμάτων.

Τα πρώτα νομίσματα στην αρχαία Ελλάδα ήταν κατασκευασμένα από χαλκό και χρυσό: η επιλογή αυτών των ευγενών μετάλλων οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούσαν να βρεθούν εύκολα στην φύση, έχοντας μεγάλη αντίσταση στη διάβρωση.

Σήμερα, ο χαλκός και τα κράματά του συνεχίζουν να επιλέγονται στην κατασκευή των νομισμάτων.  Τα κέρματα ευρώ  έχουν ως βάση τους  το κόκκινο μέταλλο.

Ο χαλκός και τα κράματά του είναι πολύ εύκολο να μετατραπούν σε κέρματα,  χάρη στην ευκολία στην επεξεργασίας τους και στην εξαιρετική αντοχή τους στη φθορά και στα χτυπήματα:  οι ιδιότητες αυτές είναι απαραίτητες  για αντικείμενα συχνής χρήσης.

Η αντοχή τους στη διάβρωση  είναι γνωστή, η οποία είναι και ο λόγος που αρκετά αρχαία αντικείμενα καθώς και  νομίσματα υπάρχουν σχεδόν αμετάβλητα μέχρι σήμερα, ακόμη και αν έχουν εκτεθεί  σε παράγοντες ατμοσφαιρικούς ή βρίσκονται μέσα στην θάλασσα.

Τα κράματα του χαλκού, πέραν του ότι είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, μπορούν να προσφέρουν διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το ποσοστό περιεκτικότητας των άλλων μετάλλων.  Για παράδειγμα, το χρυσοκίτρινο κέρμα ευρώ των 10, 20 και 50 λεπτών περιέχει  89% χαλκό.

Μια άλλη ιδιότητα που πρέπει να τονιστεί, είναι η επιλογή του χαλκού ως προς τα πλεονεκτήματα που έχει για την υγεία.  Περνώντας από χέρι σε χέρι, τα κέρματα μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες που προκαλούν μικρόβια.  Ο χαλκός και τα κράματά του είναι αντιμικροβιακά, που σημαίνει ότι καταπολεμούν την εξάπλωση των μικροβίων στις επιφάνειές τους.  Μόνο τα κέρματα 1, 2 και 5 λεπτά κατασκευάζονται από χάλυβα, έχουν όμως και αυτά επίστρωση χαλκού για λόγους υγιεινής.

Τέλος, τα κέρματα ευρώ πρέπει να έχουν ακριβή ηλεκτρικά και μαγνητικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμα από τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης.  Η προσθήκη του νικελίου μπορεί να διαμορφώσει τη μαγνητική διαπερατότητα των κραμάτων, ενώ η ηλεκτρική αγωγιμότητα  των  νομισμάτων 10, 20 και 50 λεπτών αποτελούνται από 1/7 καθαρό χαλκό.

TimeLapse QR code using copper coins

Παρακολουθήστε το βίντεο στα αριστερά, ώστε δείτε την δημιουργία, ενός QR code χρησιμοποιώντας χάλκινα νομίσματα.

Νομίσματα & Περιεκτικότητα

10, 20 και 50 λεπτά CuAl5Zn5Sn1
1 και 2 ευρώ CuNi25
1 και 2 ευρώ CuZn20Ni5

FAQ

Το Χαλκονικέλιο είναι ένα ιδανικό υλικό για επιφάνειες αφής. Ισχύουν για αυτό οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί;

Μερικά άτομα μπορεί να έχουν ευαισθησία στο νικέλιο και να αναπτύξουν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής (ACD), όταν το δέρμα τους έρχεται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το νικέλιο ή επιχρωμιωμένα αντικείμενα, όπως κοσμήματα, ρολόγια και γυαλιά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα  νικελίου που χρησιμοποιείται για τα αντικείμενα που έρχονται σε στενή επαφή με το δέρμα. Αυτό δεν ισχύει για το νικέλιο που χρησιμοποιείται σε κράματα χαλκού για κέρματα ή επιφάνειες αφής, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο παροδικά.