1η Επιχάλκωση Βάσει Προδιαγραφών Ε.Ι.Α.Χ. στην Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν. Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ»

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ», συνεχίζοντας την επιτυχημένη προσπάθεια μείωσης των λοιμώξεων στους χώρους της ΜΕΘ, τοποθέτησε αντιμικροβιακό χαλκό σε συγκεκριμένα σημεία, όπως αυτά προδιαγράφηκαν από την επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.  Είναι η πρώτη φορά που για την επιχάλκωση της συγκεκριμένης ΜΕΘ, ακολουθήθηκε  η διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού μέσω ΑΔΑ, όπου η τεχνική περιγραφή στα πλαίσια αναβάθμισης εγκαταστάσεων (CPV 452599900-6), βασίστηκε εξολοκλήρου στον επιστημονικό φάκελο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου κύριος Ματθαίος Δραμητινός, εξήρε το έργο που γίνεται στη ΜΕΘ, τονίζοντας ότι «…στη ΜΕΘ παρατηρήθηκε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ως επακόλουθο της μείωσης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων». Η Διευθύντρια της ΜΕΘ κυρία Αντιγόνη Καραθάνου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο μέσος όρος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα είναι 9% και στην Ευρώπη 6%, τονίζοντας ότι από το 2014 υπήρξε νέο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο επιτήρησης, καταγραφής και πρόληψης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου, έγινε καταγραφή των λοιμώξεων το 2014 και  εφαρμόστηκαν στη συνέχεια επικαιροποιημένα πρωτόκολλα. Στις αρχές του 2016 διαπιστώθηκαν θεαματικά αποτελέσματα. Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση σε απόλυτους αριθμούς των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 33%, ενώ μείωση παρατηρήθηκε και στις ημέρες νοσηλείας καθώς και στην φαρμακευτική δαπάνη. Η ΜΕΘ συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας κι ήταν η πρώτη που λειτούργησε στη Θεσσαλία.  Συνεχίζοντας την πρωτοπορία, η ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου σε επίπεδο Θεσσαλίας, και γνωρίζοντας ότι μέχρι σήμερα σε Πανελλαδικό επίπεδο εκκρεμούν ακόμη περί τους 10 επιστημονικούς φακέλους για επιχάλκωση σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ξεκίνησε η επιχάλκωση και πρόκειται να γίνει επιστημονική καταγραφή, τα αποτελέσματα της οποίας θα μελετηθούν σε βάθος διετίας.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΙΑΧ Δρ. Πάνος Ευσταθίου μετά την τοποθέτηση των αντικειμένων από αντιμικροβιακό χαλκό στην ΜΕΘ του ΓΝ. Βόλου δήλωσε: «..μία ακόμη  καινοτόμος εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού στον χώρο της υγείας που θα προσθέσει θετικά αποτελέσματα στον στρατηγικό σχεδιασμό της  αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων..».  Ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού κύριος Νίκος Βεργόπουλος σημείωσε ότι: «Η συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΜΕΘ του Γ.Ν Βόλου, δημιουργεί τετελεσμένο προδιαγραφών εφαρμογής αντιμικροβιακού χαλκού, βάσει της εμπειρίας της επιστημονικής ομάδας του ΕΙΑΧ, γύρω από την έξυπνη εγκατάσταση αντιμικροβιακού χαλκού σε ΜΕΘ»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάθεση του έργου για την επιχάλκωση της ΜΕΘ του Γ.Ν. Βόλου δόθηκε, μετά από τον διαγωνισμό, στην πιστοποιημένη από το ΕΙΑΧ εταιρία κατασκευής και τοποθέτησης πιστοποιημένων προϊόντων αντιμικροβιακού χαλκού την “CONVEX” και τα αντικείμενα αντιμικροβιακού χαλκού που τοποθετήθηκαν ήταν, τροχήλατα τραπεζάκια, στατώ ορών, ηλεκτρικοί διακόπτες, πόμολα σε διάφορες πόρτες, μικρά πομολάκια από διάφορα συρτάρια, επιφάνειες εργασίας και διακόπτες βρυσών. Η επιλογή των σημείων καθώς και η τοποθέτηση έγιναν βάσει των προδιαγραφών που δόθηκαν από την επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου