Το Ε.Ι.Α.Χ. συμμετείχε και βραβεύτηκε στο 12ο Πανελλήνιο Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή από νοσηλευτές διεξήχθη το 12ο Πανελλήνιο Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο στην Ρόδο από τις 8 – 11 Μαΐου 2019. Στο συνέδριο, στο οποίο πήραν μέρος 2000 Επαγγελματίες Υγείας από όλη την Ελλάδα, η επιστημονική ομάδα σε θέματα υγείας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ.) βραβεύτηκε με την «Ειδική Διάκριση Εφαρμογής Τεχνογνωσίας στις Υπηρεσίες Υγείας» για την παρουσίαση της, στην ενότητα Νοσηλευτική Λοιμώξεων / Δημόσια Υγεία & Επιδημιολογία  με τίτλο «Εφαρμογή Αντιμικροβιακού Χαλκού για την Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας – Εμπειρία 10 ετών», των  Ευσταθίου Πάνο, Μανωίδου Ζαχαρούλα, Κουσκούνη Ευαγγελία, Ευσταθίου Ανδρέα, Καραγεώργου Αικατερίνη.

Στην ομιλία του, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΙΑΧ Δρ. Παναγιώτης Ευσταθίου, παρουσίασε όλη την πορεία του αντιμικροβιακού χαλκού στα τελευταία δέκα χρόνια, τα οικονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα στις ΜΕΘ, όπως αποτυπώθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αττικόν, στο Πειραϊκό Θεραπευτήριο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, στο Απολλώνιο Θεραπευτήριο στην Κύπρο, στο Tokuda Hospital και το Medline Clinic στην  Βουλγαρία και τέλος στο Αχιλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού, σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα πριν την επιχάλκωση. Συνοπτικά, αναφέρθηκε η μείωση των συνολικών αποικισμών, η μεγάλη μείωση της συνδεόμενης με τον αναπνευστήρα πνευμονίας (VAP) (έως 50%) και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν με την εφαρμογή δέσμης μέτρων πρόληψης της VAP και επιπλέον με την τοποθέτηση του αντιμικροβιακού χαλκού που αποτελεί τη δεύτερη και συμπληρωματική γραμμή άμυνας ενάντια στις λοιμώξεις (Karathanou et al 2018). Οι αντίστοιχες μελέτες έδειξαν ότι ο αντιμικροβιακός χαλκός μετά την εφαρμογή του στις ΜΕΘ, μειώνει τη δόση ανά ημέρα και ανά ασθενή, σε ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα τριών μηνών μελέτης και 31% για χρονικό διάστημα εννέα μηνών μελέτης αντίστοιχα.

Οι επιφάνειες επαφής από συμπαγή αντιμικροβιακό χαλκό, χρησιμοποιούνται ήδη σε νοσοκομεία, σχολεία, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε γραφεία σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση των λοιμώξεων, υποστηρίζοντας τα βασικά μέτρα ελέγχου του μικροβιακού φορτίου, όπως η καλή υγιεινή των χεριών, ο τακτικός καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών. Η λειτουργία αυτή συνεχίζεται και μεταξύ των καθαρισμών, και δεν απαιτεί καμία πρόσθετη οδηγία του προσωπικού καθαρισμού ή κάποια ειδική συντήρηση.

Οι περιλήψεις των ερευνητικών εργασιών περιλαμβάνονται στο βιβλίο περιλήψεων του συνεδρίου.

Στιγμιότυπο από το  12ο Πανελλήνιο Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο Το βραβείο «ειδική διάκριση εφαρμογής τεχνογνωσίας στις Υπηρεσίες Υγείας» Η αφίσα του συνέδριου