Ιστορία

Ιστορία

Ο χαλκός είναι ένα από τα κυρία υλικά που χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο στους προϊστορικούς χρόνους.  Mια από τις σημαντικότερες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας την έχουμε ονομάσει «Εποχή του Χαλκού».

Ο Χαλκός ήταν το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο σε διάφορες ποσότητες.  Διαπιστώθηκε σύντομα ότι ο χαλκός μπορούσε εύκολα να σφυρηλατηθεί σε φύλλα και τα φύλλα με τη σειρά τους να μπορούσαν να επεξεργαστούν σε πιο περίπλοκα σχήματα.

Με την εισαγωγή του μπρούντζου, δημιουργήθηκε ένα ευρύ φάσμα από προϊόντα χύτευσης.  Πολλές από τις εικόνες σε αυτήν την ιστοσελίδα, χρησιμεύουν για να δείξουν την πρόοδο του ανθρώπου ως εργάτης μετάλλου, με αποκορύφωμα την ανεκτίμητη κληρονομιά των τεχνιτών της Αναγέννησης.  Ωστόσο ο χαλκός και τα κύρια κράματα του, ο μπρούντζος και ο ορείχαλκος, ήταν πάντα κάτι περισσότερο από διακοσμητικά υλικά.

Αν και ο σίδηρος ήταν το βασικό μέταλλο στον δυτικό πολιτισμό από την Ρωμαϊκή εποχή,  όταν υπήρχε ανάγκη ενός υλικού που να συνδυάζει δύναμη και αντοχή, χρησιμοποιούσαν τα μέταλλα του χαλκού. Στον Μεσαίωνα, η ικανότητά του χαλκού, του μπρούντζου και του ορείχαλκου στο να μην διαβρώνονται, ήταν η εγγυήση ότι, παραμένουν λειτουργικά αλλά και διακοσμητικά υλικά, δια μέσου των αιώνων από τη Βιομηχανική Επανάσταση μέχρι και σήμερα.

Click here for larger version