Συμμετοχή του Ε.Ι.Α.Χ. στο 10ο Πανελλήνιο & 9ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο» της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος

Το Ε.Ι.Α.Χ., (Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού), έδωσε το παρόν στο 10ο Πανελλήνιο & 9ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο» της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 27-30/4/2017 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η επιστημονική ομάδα του ΕΙΑΧ συμμετείχε με 2 παρουσιάσεις στις 29 και 30 Μαΐου αντίστοιχα, που πραγματοποιήθηκαν στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου  AQUILA ATLANTIS HOTEL.

Το Σάββατο 29 Απρίλιου 2017  η Σχης (ΥΝ) ε.α. κυρία Ζαχαρούλα Μανωλίδου M.Sc, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ε.Ι.Α.Χ., ανέλυσε το θέμα: «Η χρήση του Αντιμικροβιακού Χαλκού στις Ένοπλες Δυνάμεις» , όπου προσδιόρισε του τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ο αντιμικροβιακός χαλκός.

Τα Νοσοκομεία εκστρατείας, οι Κινητές Στρατιωτικές Μονάδες (ΚΙΧΝΕ,ΑΚΕΝΕΦ) και οι ειδικές μονάδες αντιμετώπισης της Βιολογικής απειλής αποτελούν τις κύριες επιλογές, για την χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού.

Ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, επιστημονικός σύμβουλος του Ε.Ι.Α.Χ., στη διάλεξη που έδωσε το Κυριακή 30 Απρίλιου 2017, ανέπτυξε το θέμα: «Η μείωση της μικροβιακής χλωρίδας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι οικονομικές επιπτώσεις μετά την εφαρμογή αντιμικροβιακού χαλκού». Τα συγκριτικά αποτελέσματα που παρουσίασε, κατέδειξαν στατιστικά σημαντική μείωση της μικροβιακής χλωρίδας (CFU/ml) κατά 95%, καθώς και της χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων (ανά ασθενή, ανά δόση, ανά ημέρα) κατά 30% (p=0,014<0.05), που αντανακλάται στον χρόνο και στο κόστος  νοσηλείας των ασθενών.

Και οι δύο παρουσιάσεις προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των συνέδρων, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις επιστημονικού περιεχομένου, οι οποίες στην συνέχεια ανέπτυξαν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των εισηγητών του ΕΙΑΧ και των παρευρισκόμενων.

Η εξέλιξη των συζητήσεων και τα συμπεράσματα που βγήκαν μετά από τις δύο εισηγήσεις απέδειξαν για μία ακόμη φορά την άμεση αναγκαιότητα εφαρμογής αντιμικροβιακού χαλκού σε νοσοκομειακές μονάδες, ως προσθετό  μέτρο για την αντιμετώπιση της μετάδοσης των λοιμώξεων.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της κυρίας Ζ. Μανωλίδου

Δρ. Πάνος Α. Ευσταθίου επιστημονικός σύμβουλος Ε.Ι.Α.Χ.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου