Συμμετοχή του ΕΙΑΧ στο 38ο Συνέδριο της ΟΤΕΜΑΘ (Ορθοπαιδικής Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας και Θράκης)

Το σύνολο των εφαρμογών και των αποτελεσμάτων του αντιμικροβιακού χαλκού στον τομέα της Υγείας, παρουσιάστηκε από τον υπεύθυνο της  Επιστημονικής Ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (Ε.Ι.Α.Χ) στο 38ο Ετήσιο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική από τις 2 έως τις 4 Μαΐου 2019.

Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση του με τίτλο «Καινοτόμες εφαρμογές για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων», ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός και επιστημονικός σύμβουλος του Ε.Ι.Α.Χ. σε θέματα που αφορούν στον αντιμικροβιακό χαλκό, αναφέρθηκε στις επιστημονικές εργασίες με θέματα όπως η χρήση του αντιμικροβιακού χαλκού σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Nοσοκομείων (Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», Αθήνα – «Πειραϊκό» Θεραπευτήριο», Πειραιάς – «Γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικόν» Αθήνα – «Αχιλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου» Βόλος – «Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», Κύπρος – «Απολλώνιο Νοσοκομείο» Κύπρος – Νοσοκομείο «Tokuda Hospital», Σόφια Βουλγαρίας – «Medline Clinic» Φιλιππούπολη Βουλγαρίας) καθώς και εφαρμογές σε σχολικές μονάδες βασικής εκπαίδευσης (Δημοτικά σχολεία Αρσακείου Ψυχικού – Τοσιτσείου Εκάλης – Νηπιαγωγεία Βούλας Βουλιαγμένης).

Η επιχάλκωση αντικειμένων και επιφανειών στα 5 δημοτικά σχολεία μείωσε τη μικροβιακή χλωρίδα σε ποσοστό πάνω από 95% στα σημεία που εφαρμόστηκε ο αντιμικροβιακός χαλκός. Πέραν των παραπάνω παρατηρήθηκε και μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων της γριππώδους συνδρομής σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κοινότητας. Αναφέρθηκε και στην μείωση κόστους νοσηλείας μετά την εφαρμογή των κραμάτων του αντιμικροβιακού χαλκού στη λειτουργία των ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση 30% του κόστους σε περιόδους κρίσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην λειτουργία του τομέα Υγείας. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους Ορθοπαιδικούς ιατρούς που παρακολούθησαν το συνέδριο. Επειδή η καινοτόμος εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού μειώνει τη μικροβιακή χλωρίδα στις ΜΕΘ και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επιμολύνσεων μετεγχειρητικών με προφανές το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Η αφίσα του συνέδριου Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δρ. Πάνου Ευσταθίου