Ανακύκλωση

Η ζήτηση της Ευρώπης για χαλκό καλύπτεται όλο και περισσότερο από την ανακύκλωση

Σύμφωνα με την διεθνή ομάδα μελέτης χαλκού (ICSG), το  41,5%  του χαλκού που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη προέρχεται από την ανακύκλωση. Έτσι καλύπτονται οι ανάγκες για χαλκό ολοένα περισσότερο. Η ανακύκλωση, συμβάλει στο να προμηθεύει συνεχώς το μέταλλο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης  (+250% από το 1960), ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής,  εξασφαλίζοντας την διαθεσιμότητα για τις επόμενες γενιές.  Ένας υπολογιστής περιέχει περίπου 1,5 κιλό χαλκού, ένα τυπικό σπίτι περίπου 100 κιλά και μια ανεμογεννήτρια 5 τόνους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, ο χαλκός να είναι πλήρως ανακυκλώσιμος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά, χωρίς να χάνει τις ιδιότητες του, έχουμε κάθε λόγο να επιβεβαιώσουμε ότι τα προϊόντα μας και τα υπολείμματα χαλκού είναι πλήρως επεξεργάσιμα και όταν φτάσουν στο τέλος της ωφέλιμης ζωής τους.   Έτσι λοιπόν, ο χαλκός από ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, θα μπορούσε να καταλήξει ως εξάρτημα στο υδραυλικό δίκτυο στο σπίτι κάποιου αλλού!

Η ανακύκλωση είναι ένα σημαντικό μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, για την διατήρηση των πόρων στις χώρες, δημιουργώντας τοπικές θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση χρημάτων και κίνητρο για την ανακύκλωση άλλων υλικών.

Το 2011 τα 2,1 εκατομμύρια τόνοι χαλκού ξαναχρησιμοποιήθηκαν  (αύξηση της τάξης του 12% σε ένα χρόνο), προερχόμενοι από το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων και από τα άμεσα ανακυκλωμένα απορρίμματα του εργοστασίου (άμεση τήξη).  Αυτή η αύξηση της ανακύκλωσης του χαλκού, οδηγείται από την αύξηση της χρήσης του μετάλλου σε όλο τον πλανήτη.

Ο χαλκός βρίσκεται παντού στην τεχνολογία της σύγχρονης ζωής, η οποία εξαρτάται όλο και περισσότερο από υψηλής τεχνολογίας προϊόντα,  ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, μηχανές, ηλιακά συστήματα και έξυπνα κτίρια. Διαβάστεπερισσότερα στην ενότητα Εφαρμογές.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η παγκόσμια ζήτηση για καθαρό χαλκό έχει αυξηθεί περισσότερο από 250%  (5.000.000 με 18.000.000 τόνους).  Η εξόρυξη του από τα ορυχεία παραμένει ζωτικής σημασίας, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση.  Η διασφάλιση ότι ο χαλκός θα είναι επαρκής για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της κοινωνίας, απαιτεί υψηλό επίπεδο για την ανάκτηση και την ανακύκλωση καθώς και σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης.

Το μοντέλο της ροής του χαλκού

Από το Ινστιτούτο Fraunhofer έχει αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για τα αποθέματα, τις ροές και τα ποσοστά της ανακύκλωσης του χαλκού.  Αυτή η σύνθετη, τριετής έρευνα, κατέληξε  σε μια καλύτερη κατανόηση για το πώς ο χαλκός χρησιμοποιείται και επαναχρησιμοποιείται στην κοινωνία.

Η ανακύκλωση εξοικονομεί ενέργεια και CO2

Η Ανακύκλωση του χαλκού είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την επαναφορά ενός πολύτιμου υλικού πίσω στην οικονομία. Χρειάζεται έως και 85% λιγότερη ενέργεια από την πρωτογενή παραγωγή. Σε όλο τον κόσμο, εξοικονομεί 100 εκατομμύρια MWh ηλεκτρικής ενέργειας και 40 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα CO2 ετησίως.