Παρουσίαση των ωφελειών του χαλκού στη μετεγχειρητική περίοδο, κατά την διάρκεια των εργασιών του 74ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 74ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας στο Ξενοδοχείο Caravel από τις 10 έως 13 Οκτωβρίου 2018. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος προσκεκλημένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο και αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν την Ορθοπαιδική ειδικότητα, αλλά και τις εξειδικεύσεις στον τομέα της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην έννοια των νοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες είναι δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στους Ορθοπαιδικούς ασθενείς και ιδιαίτερα στη μετεγχειρητική περίοδο, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να παραμείνει, στο πλαίσιο των πρώτων μετεγχειρητικών ημερών.

Χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν διάφορες επιστημονικές εργασίες και έρευνες για το συγκεκριμένο αντικείμενο, ιδιαίτερα όμως η επιστημονική εργασία με θέμα: «Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ, ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» των Ευσταθίου Α. , Κουσκούνη Ε. , Μανωλίδου Ζ. , Καραγιώργου Α., Ευσταθίου Π. από την B΄ Πανεπιστημιακή Κλινική, του Κωνσταντοπούλειου ΓΝ Ν. Ιωνίας Η Αγία Όλγα ,το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, ΕΚΠΑ, του  Αρεταιείου Νοσοκομείου το DOCTORCARE, ATHENS  και το ΚΕΕΛΠΝΟ, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικά ο ιατρός κ Ευσταθίου Ανδρέας ανέφερε ότι:  “η χρήση καινοτόμων υλικών, όπως κράματα χαλκού σε συγκεκριμένες επιφάνειες, με δράση μείωσης της μικροβιακής χλωρίδας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αποτελεί μία παγκόσμια εφαρμογή και στην περίπτωση των μεγάλων Ορθοπαιδικών επεμβάσεων, οι οποίες χρειάζεται να παραμείνουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μετεγχειρητικά, κάποιο χρονικό διάστημα, δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την μείωση της πιθανότητας φλεγμονής και έχουν επιπλέον την δυνατότητα να επηρεάσουν τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας της ΜΕΘ, μειώνοντας το κόστος χρήσης αντιβιοτικών και παραμονής στο συγκεκριμένο χώρο”.

Η συγκεκριμένη επιστημονική παρουσίαση, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, στο πλαίσιο της χρήσης των καινοτόμων αυτών υλικών, όπως επίσης και την δυνατότητά τους να επηρεάσουν την μικροβιακή χλωρίδα, αλλά και να δημιουργήσουν καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Η αφίσα του Συνεδρίου Εφαρμογή κραμάτων χαλκού σε επιφάνειες επαφής στο Νοσοκομείο Tokuda στην Βουλγαρία O ιατρός κ Ευσταθίου Ανδρέας μέλος της επιστημονικής όμαδας του ΕΙΑΧ