ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»

Στις 9 Οκτωβρίου 2018 η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας σε συνεργασία με το New York College πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά ημερίδα με θέμα «Διαχείριση κρίσεων στον τομέα της Υγείας και νοσοκομειακές λοιμώξεις του Χθες και του Σήμερα». Η ημερίδα έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, όπου μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων την παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας.

Σκοπός των ημερίδων αυτών, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων Στον Τομέα Υγείας Δρ. Πάνος Ευσταθίου, «είναι η ενημέρωση των ενδιαφερομένων γύρω από τις διαδικασίες αντιμετώπισης κρίσεων στον τομέα της υγείας και επί πλέον η δυνατότητα να εγγραφούν στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα MSc (Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας), που σχεδιάστηκε και λειτουργεί από την Εταιρία Διαχείρισης Κρίσεων σε συνεργασία με το New York College και το Bolton University-UK. Στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι η συνέχιση της εκπαίδευσης μετά την σχολική περίοδο σε μία δια βίου μάθηση, όπου οι εκπαιδευόμενοι έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να κατανοήσουν την κρίση και την καταστροφή, στον τομέα της υγείας».

Κατά την διάρκεια των ομιλιών της ημερίδας, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν στην αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα από το σύστημα υγείας, αλλά και στις πρόσφατες εξελίξεις για την μείωσή τους. Αναφερόμενη στις πρόσφατες εξελίξεις, η Καθηγήτρια Βιοπαθολόγος Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοπαθολογίας στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ευαγγελία Κουσκούνη, εξήρε την αποτελεσματικότητα των επιφανειών επαφής από χαλκό και ειδικών κραμάτων του,  στην δράση τους κατά των μικροβίων και ιών. Συγκεκριμένες έρευνες που έχουν εκπονηθεί από την Καθηγήτρια κ. Κουσκούνη στο εργαστήριο Βιοπαθολογίας του Αρεταιείου Νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχουν αποδείξει επιστημονικά την αποτελεσματικότητα της δράσης του χαλκού και των κραμάτων του στην μείωση της μικροβιακής χλωρίδας και κατ’ επέκταση  των νοσοκομειακών λοιμώξεων, με εφαρμογές σε πολλές ιατρικές μονάδες.

Στα τελικά συμπεράσματα της ημερίδας ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός και Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Γεώργιος Σάπκας, αναφέρθηκε πλην άλλων στην καινοτομία που λέγεται αντιμικροβιακός χαλκός, ο οποίος πλέον έχει καταξιωθεί στον χώρο της υγείας, ως το πλέον κατάλληλο συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Η αφίσα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων Στον Τομέα Υγείας Δρ. Πάνος Ευσταθίου